När någon dör

När någon dör finns juridik som är viktig att tänka på.

 • Chatta direkt Vardagar 08-17
 • Kontakta oss

När någon dör

När en anhörig går bort är det ofta svårt att ge sig tid att fullständigt bearbeta det som hänt innan vardagens krav och ansvar tar över. Både dina egna åtaganden och den praktiska hanteringen av den avlidnes dödsbo gör det ofta svårt att hinna med. Vi vet att det är många papper och begrepp att hålla reda på och många saker som ska göras. Vi finns här för att hjälpa, underlätta och vägleda dig genom hela processen.

Se hela texten

Hålltider att känna till

Kremering eller gravsättning av en avliden person ska ske inom en månad från dödsfallet.

Om dödsboets hyresrätt sägs upp inom en månad från dödsdagen har dödsboet rätt till en månads uppsägningstid enligt lag.

Bouppteckningsförrättningen är det formella mötet som ska hållas enligt Skatteverkets formkrav för en bouppteckning. Detta möte ska ske inom tre månader från dödsdagen.

När bouppteckningsförrättningen ägt rum ska bouppteckningshandlingen skickas in till Skatteverket. Detta får senast ske en månad efter förrättningsdagen. Annars måste en ny förrättning hållas.

Planera begravning

Låt vårt syskon ta hand om begravningen och ge er tid att minnas. Hos Begravningsbolaget® möts ni av våra erfarna begravningscoacher med över 30 års erfarenhet av att skapa personliga begravningar.

Juridik vid dödsfall

Vi hjälper er med boutredningens alla delar och finns vid er sida hela vägen.

När en person avlider efterlämnar personen inte bara sina anhöriga utan också en hel del praktisk hantering. All egendom som tillhörde den avlidna personen ingår i dödsboet och ska gemensamt förvaltas av dödsbodelägarna. Inledningsvis handlar det om att ta hand om praktiska angelägenheter, såsom att betala räkningar, sköta bostaden, hantera post och avsluta prenumerationer. I praktiken innefattar en dödsboförvaltning många ekonomiska och juridiska moment över lång tid, inte ovanligt i upp till två år. Det är viktigt att samtliga dödsbodelägare blir informerade om dödsfallet och att ni gemensamt bestämmer vem som ska förvalta dödsboet. Enligt lag måste samtliga dödsbodelägare vara överens när förvaltningsåtgärder vidas i dödsboet. Vill ni ha hjälp med att förvalta dödsboet kan våra erfarna jurister avlasta er genom hela processen.

En bouppteckning är en dokumentation som tydligt redovisar vilka tillgångar och skulder den avlidna hade på dagen för dödsfallet, samt identifierar de personer och eller organisationer som ska ärva den avlidna.

Arvskiftet är ett avtal mellan samtliga dödsbodelägare där man kommer överens om hur arvet ska fördelas. Det fungerar även som ett rättsligt verktyg för att fastställa och reglera vilken arvinge som ska erhålla vilken del av den avlidnes tillgångar. Arvskiftet behöver visas upp för exempelvis banker och Lantmäteriet för att kunna skifta ut tillgångar.

Avslutningsvis väntar dödsboets avvecklingsprocess. Med exempelvis försäljning av bostad, deklaration, avslut av bankkonton samt redovisning, innan dödsboet formellt kan avslutas.

Andra tjänster för er

När en person avlider finns det ofta försäkringar som inte betalas ut automatiskt. Många dödsbon och anhöriga kan därför missa pengar de egentligen är berättigade till. Via vår samarbetspartner Cynk® får dödsboet och alla dödsbodelägare en sammanställning av den avlidnes försäkringar.

I dagens digitala era efterlämnar avlidna mer än bara fysiska ägodelar. Faktum är att över 35 % av svenska medborgare som går bort efterlämnar digitala konton som inte automatiskt raderas, vilket kan leda till oavsiktliga och smärtsamma påminnelser. För efterlevande som önskar avsluta en avliden familjemedlems digitala närvaro kan processen bli tidskrävande och komplex. Vår samarbetspartner Cynk® hjälper till att på ett säkert sätt avsluta sociala konton, så att personliga bilder och länkar inte sprids.

Behöver ni juridisk rådgivning kring dödsfallet, rörande ett upphittat testamente, hur arvsordningen ser ut eller juridisk rådgivning i största allmänhet? Vi reder ut era frågeställningar och vägleder er utifrån just era behov.

Relaterade tjänster

Bouppteckning

2 095 kr/tim

Bouppteckningen är det första steget i avvecklingen av dödsboet och beskrivs som "livets bokslut".

 • Kostnadsfritt inledande samtal
 • Digital eller fysisk förrättning
 • Delgivning av testamente
Läs mer om Bouppteckning

Dödsboförvaltning

2 095 kr/tim

Behöver du hjälp med förvaltning av dödsboet? Vi erbjuder en skräddarsydd helhetslösning.

 • Kostnadsfritt inledande samtal
 • Vi tar hand om allt
 • Skräddarsytt efter dina behov

Arvskifte

2 095 kr/tim

Arvskiftet är ett avtal mellan samtliga dödsbodelägare där ni kommer överens om hur arvet ska fördelas.

 • Kostnadsfritt inledande samtal
 • Digitalt eller fysiskt
 • Fakturering efter avslutat ärende
Läs mer om Arvskifte
Fast pris

Försäkringsinventering

2 995 kr

En försäkringsinventering är en komplett sammanställning av försäkringsskydd för en individ.

 • +35 försäkringsbolag
 • Medlemsorganisationer
 • Tidigare arbetsgivare
Fast pris

Avsluta sociala medier

2 995 kr

Över 35% av svenskar som avlider efterlämnar digitala konton som inte tas bort. Vi hjälper er till ett fast pris.

 • Stoppa att personliga bilder sprids
 • Förhindra att länkar sprids
 • Förmånligt pris genom oss

Juridisk rådgivning

2 095 kr/tim

Vi reder ut dina juridiska frågeställningar och vägleder dig utifrån dina behov.

 • Kostnadsfritt inledande samtal
 • Fri avbokning
 • Fakturering efter avslutat ärende

Livsögonblick

Livsögonblick

"Jag och pappa väntade så förväntansfullt på dig. Vem var du där inne? Trots att du är så liten, är du det största som hänt oss!"

"Mormor, minns du somrarna på landet? Vi satt ute på trappan och klappade grannens kattungar. Jag hade kunnat sitta där hela dagen med dig."

“Minns du hur starkt solen sken på vår bröllopsdag? Tänk hur snabbt dagen gick, trots månader av planering.”

Vi hjälper dig vart du än befinner dig.

Välkommen till våra kontor runt om i landet för ett personligt möte. Du kan alltid ringa till oss för ett kostnadsfritt samtal.