Skiljas eller separera

Viktigt att tänka på för er som ska skiljas eller separera.

 • Chatta direkt Vardagar 08-17
 • Kontakta oss

Att skiljas eller separera

Att avsluta ett förhållande är ofta en utmanande och känslosam process. Samtidigt som drömmar går i kras finns det många juridiska saker att hålla koll på. Vi vet att det inte alltid är helt enkelt att separera boenden och dela upp gemensamma tillhörigheter. Bodelningen skiljer sig även åt beroende på om ni är gifta eller har levt som sambos. Därför har vi samlat viktig information och läsning för er, så att vara och en kan känna sig trygg inför det nya kapitlet i livet.

Se hela texten

Viktigt att känna till kring bodelningen

Ett bodelningsavtal baseras på era tillgångar och skulder. Ni fördelar egendomen och båda parter ska underteckna avtalet. Bodelningsavtalet är en privat överenskommelse mellan er. Det behöver varken registreras eller godkännas av domstol eller myndighet.

Som sambor har ni möjlighet att begära bodelning inom ett år från det att samboförhållandet avslutades. Det är alltså inget krav. Huvudregeln är att fördelningen av all samboegendom, med avdrag för skulder, ska ske med hälften till vardera parten. Begreppet samboegendom inkluderar både bostaden och bohaget som har förvärvats för ert gemensamma bruk under eller inför samboförhållandet. Med ett samboavtal kan ni däremot påverka möjligheten att kunna begära bodelning vid en eventuell separation.

För gifta par är huvudregeln att en bodelningen ska ske genom ett skriftligt bodelningsavtal, vilket skiljer sig från sambor som själva kan besluta om de vill genomföra en bodelning eller inte. En bodelning för makar kan inledas från den tidpunkt då ansökan om äktenskapsskillnad har lämnats in till tingsrätten. Det är däremot klokt att inte skjuta upp bodelningsprocessen alltför länge. Om ni har ett äktenskapsförord påverkar det vad som ingår i bodelningen eller inte.

Aktuellt för er

När ni börjar era nya kapitel kan det vara bra att se över era försäkringar. Har ni försäkringar med förmånstagarförordnande? Och vem har ni isådanafall angivit som förmånstagare? Vår samarbetspartner Cynk® reder ut er försäkringssituation och sammanställer den i en rapport. Tryggt, tydligt och säkert!

Vi förstår att det finns många frågor när det gäller eventuella barn som påverkas av separationen. Kanske håller ni inte med varandra? Vad blir bäst för barnet? Vad gäller i just vår situation? Vi finns här för er och hjälper er att säkerställa barnets välbefinnande under hela vägen.

Behöver ni juridisk rådgivning kring er nya livssituation, ert bodelningsavtal eller juridisk rådgivning i största allmänhet? Vi reder ut era frågeställningar och vägleder er utifrån just era behov.

Relaterade tjänster

Bodelning

2 095 kr/tim

Det är ofta svårt och jobbigt när ett förhållande tar slut. Vi hjälper till med bodelningen, på era villkor.

 • Kostnadsfritt inledande samtal
 • Fri avbokning
 • Fakturering efter avslutat ärende
Läs mer om Bodelning
Fast pris

Försäkringsinventering

2 995 kr

En försäkringsinventering är en komplett sammanställning av försäkringsskydd för en individ.

 • +35 försäkringsbolag
 • Medlemsorganisationer
 • Tidigare arbetsgivare

Vårdnadstvist

2 095 kr/tim

Vi hjälper dig att säkerställa barnets välbefinnande och ger dig det stöd du behöver under hela processen.

 • Kostnadsfritt inledande samtal
 • Fri avbokning
 • Fakturering efter avslutat ärende
Läs mer om Vårdnadstvist

Juridisk rådgivning

2 095 kr/tim

Vi reder ut dina juridiska frågeställningar och vägleder dig utifrån dina behov.

 • Kostnadsfritt inledande samtal
 • Fri avbokning
 • Fakturering efter avslutat ärende

Livsögonblick

Livsögonblick

"Jag och pappa väntade så förväntansfullt på dig. Vem var du där inne? Trots att du är så liten, är du det största som hänt oss!"

"Mormor, minns du somrarna på landet? Vi satt ute på trappan och klappade grannens kattungar. Jag hade kunnat sitta där hela dagen med dig."

“Minns du hur starkt solen sken på vår bröllopsdag? Tänk hur snabbt dagen gick, trots månader av planering.”

Vi hjälper dig vart du än befinner dig.

Välkommen till våra kontor runt om i landet för ett personligt möte. Du kan alltid ringa till oss för ett kostnadsfritt samtal.